Bästa routern för VR 2025

Bästa routern för VR 2025

VR ställer högre krav på wifi än något annat medium — här samlar vi de bästa routrarna för VR-spel.

Länkar i Gamerns artiklar är reklamlänkar, vilket betyder att jag ibland får en liten provision.

Hitta den bästa routern för trådlöst VR-spelande; vi går igenom allt du behöver veta och ger dig de bästa routrarna som finns på marknaden idag.

Bästa routern för VR

Här är de bästa routrarna för VR just nu:

ASUS ha verkligen briljerat när de lanserade Archer AXE75, som till en låg prislapp har mängder med funktioner som OneMesh, 6 GHz-nät, Tri-Band samt överföringshastigheter på upp till 5400 Mbps.

Den var enkel att installera även om Asus webbgränssnitt lämnar lite att önska. Det är dock helt okej när man vant sig vid det. När allt hade satts upp fungerar det utmärkt att spela trådlös VR med Quest 3 och min gaming-PC.


Vad vi gillar

  • Stöd för 6 GHz
  • Upp till 5400 Mbps

Hitta TP-Link Archer AXE75 i butik:

Trådlös VR

Många förknippar VR-spelande med att man måste ha en kabel inkopplad i sitt VR-headset, och att man är bunden till den dator eller PlayStation 5 man spelar på. Så är dock inte fallet med trådlös VR, där du kopplar upp ditt VR-headset på wifi och strömmar spelen från din dator till ditt headset med hjälp av Oculus AirLink eller den fristående appen Virtual Desktop.

Separat router krävs

Problemet är bara att trådlöst VR-spelande ställer så höga krav på hög bandbredd utan störningar att det är rekommenderat att ha en separat router bara för VR-spelandet.

Testa utan separat router

Har du inte råd att köpa en separat router är det självklart okej att testa med hemmets vanliga router. Kom dock ihåg att du måste vara inkopplad på minst 5 GHz-frekvensbandet, och allra helst 6 GHz-bandet, när du spelar VR trådlöst.


Frekvensband

Det finns nu tre olika frekvensband som används av moderna routrar som lämpar sig för VR-spelande:

6 GHz

Det nyaste frekvensbandet är 6 GHz, där EU har godkänt ett frekvensområde på 480 MHz (mellan 5.945 GHz och 6.425 GHz) för wifisignaler i hemmet. Det europeiska frekvensområdet är betydligt mindre än det amerikanska på 1200 MHz, men det är så klart bättre än inget.

Precis som 5 GHz nedan har 6 GHz en högre överföringshastighet än det traditionella 2.4 GHz-bandet, och dessutom är 6 GHz en hittills tom zon där man kan nå högre hastigheter just eftersom det inte finns så många användare.

5 GHz

5 GHz var det första frekvensbandet utöver 2.4 GHz som öppnades upp för hemmabruk, och det innebar en stor skillnad i överföringshastighet — upp till 5400 Mbps — och gjorde att wifi på allvar kunde utmana trådbundet nätverk.

Den enda nackdelen med 5 GHz är att räckvidden är kortare än 2.4 GHz samt att det lättare uppstår störningar på nätverket (vilket är förståeligt på ett högre frekvensband).

2.4 GHz

2.4 GHz är det "klassiska" frekvensbandet för wifi, som har en större räckvidd men som också har en lägre överföringskapacitet. Många äldre routrar har bara stöd för 2.4 GHz, vilket innebär att det kan bli trångt på nätet om du bor i lägenhet eller radhus, vilket i sin tur innebär att du kan få störningar och sämre uppkoppling. Då kan andra frekvensband (oftast 5 GHz, men nu även 6 GHz) hjälpa till och ge dig fritt wifi-utrymme utan störningar.